Kush Jemi Ne

MR-REHAB-logo-white

Udhëtimi i Shpresës: Ndërtimi i Qendrës së Rehabilitimit Nënë Teresa për Fëmijët Ukrinas

Pas invazionit ushtarak rus në Ukrainë në vitin 2014, u krijua një partneritet i shkëlqyeshëm mes shkencëtarit legjendar ukrainas, Borys Paton, dhe artistit të njohur amerikan të fotografisë, Sergey Melnikoff. Së bashku, ata themeluan Fondacionin Bamirës Ndërkombëtar “Shpirti i Ukrainës”, me misionin e lartë të promovimit të kulturës ukrainase dhe krijimit të një imazhi pozitiv të Ukrainës në komunitetin ndërkombëtar. Megjithatë, rruga e fondacionit mori një kthesë të papritur kur sulmi shkatërrues rus në Ukrainë u zhvillua. Pa u trembur nga shkatërrimi i zyrës së tyre dhe të nxitur nga dëshira e thellë për të sjellë mirësi për ata që kanë nevojë, fondacioni u vendos në një synim të ri dhe vlefshëm: krijimin e Qendrës Ndërkombëtare të Rehabilitimit për fëmijët ukrainas të dëmtuar nga lufta. Ky ese ndjek rrugën e shkëlqyer të fondacionit dhe përpjekjet e pa lodhura për të krijuar Qendrën e Rehabilitimit Nënë Teresa në Shqipëri.

Në vitin 2014, Borys Paton dhe Sergey Melnikoff u bashkuan për të themeluar Fondacionin Bamirës Ndërkombëtar “Shpirti i Ukrainës”. Vizioni i tyre u forcoi nga mbështetja e personaliteteve të shquara në kulturën ukrainase, të gjithë fitues të çmimit shtetëror më të lartë, “Hero i Ukrainës”. Patriarku i Kishës Ortodokse Ukrainase, Filaret, u bë patroni spiritual i fondacionit. Fondacioni shpejt fitoi njohje si një shenjë e shpresës, me vullnetarët e tij që i përkushtoheshin promovimit të projekteve kulturore që tregonin më të mirën e Ukrainës për botën.

Viti 2022 shënoi një pikë kthese tragjike kur trupat ruse lanë një sulm të plotësuar në Ukrainë. U humbën jete, familjet u shkatërruan, dhe shumë fëmijë përjetuan sfida të pamendueshme. Përballë kësaj tragjedie, Sergey Melnikoff, themeluesi i vetëm i mbetur, së bashku me anëtarët e prededikuar të fondacionit, vendosën të themelonin një qendër rehabilitimi për të mbështetur fëmijët ukrainas me aftësi të kufizuara të shkaktuara nga sulmi rus.

Inspiruar nga puna e vullnetarëve të pafajshëm të gruas albaneze të nderuar, Nënë Teresa, u mor vendimi që qendra të emërtohet në nder të saj. Sergey Melnikoff, një fitues i shumë çmimeve ukrainase për kontributet e tij krijuese, u drejtua te Presidenti Volodymyr Zelensky, duke kërkuar mbështetje nga Ambasadori ukrainas në Shqipëri. Qëllimi i tyre ishte të siguronin ndihmën e nevojshme nga Kabineti i Ministrave shqiptarë, duke përfshirë sigurimin e tokës për Qendrën e Rehabilitimit.

Përpjekja e fondacionit mori një shtytje të rëndësishme kur profesionistë nga një kompani IT në Mariupol u bashkuan me kauzën. Pavarësisht rrethanave të trazuara që përjetuan gjatë bombardimeve ruse në qytetin e tyre, dhjetë individë rezistentë nga kompania zhvendosën në qytetin e vijës frontale, Odessa, dhe themeluan kompaninë “Recklama”. Duke përdorur ekspertizën e tyre, ata zhvilluan një sërë burimesh moderne interaktive, duke përfshirë një faqe interneti për një ankand bamirësie, që luajti një rol jetik në përpjekjet e fondacionit për mbledhjen e fondeve.

Në këto momente, Qendra Ndërkombëtare e Rehabilitimit e quajtur me emrin e Nënë Terezës në Shqipëri për fëmijët ukrainas të dëmtuar nga lufta është në fazën e regjistrimit. Fondacioni Shpirti i Ukrainës, Inc. ka marrë një licencë speciale nga autoritetet amerikane, duke u dhënë aftësinë për të pranuar donacione specifikisht për financimin e Qendrës së Rehabilitimit Nënë Teresa.

Në një thirrje të ndjeshme për donatorët e ardhshëm, fondacioni thekson se humanizmi i vërtetë tejkalon suksesin financiar të thjeshtë. Ajo inkurajon individët të përshkruhen nga dhembshuria dhe të përhapin mirësinë në të gjithë botën.

Themelimi i Qendrës së Rehabilitimit Nënë Teresa është një dëshmi e rezistencës dhe përkushtimit të patundshëm të Fondacionit Shpirti i Ukrainës. Përmes përpjekjeve dhe vendosmërisë së tyre të përbashkët, ata kanë transformuar shkatërrimin në shpresë dhe tragjedinë në mundësi. Vizioni i qendrës për të ofruar mbështetje, kujdes dhe rehabilitim për fëmijët ukrainas të dëmtuar nga lufta pa dyshim do të inspirojë brezat që vijnë. Ndërsa udhëtimi vazhdon, fondacioni mbetet i përkushtuar ndaj misionit të tij, i nxitur nga besimi se dhembshuria dhe mirësia vërtet mund të ndryshojnë jetët dhe të shërojnë plagët, madje edhe në përballje me vështirësi. Fondacioni Shpirti i Ukrainës, Inc. dhe vullnetarët e tij të përkushtuar kanë treguar se edhe në kohët më të errëta, shpirti njerëzor mund të ngrihet lart dhe të krijojë diçka të shkëlqyer.

Qendra e Rehabilitimit Nënë Teresa përfaqëson jo vetëm një hapësirë fizike për shërim dhe mbështetje, por gjithashtu një simbol të bashkëpunimit, bashkëpunimit dhe dhembshurisë. Ajo është një dëshmi e fuqisë së bashkëpunimit ndërkombëtar, pasi individë nga Ukraina, SHBA dhe Shqipëria janë bashkuar për të ndryshuar jetën e fëmijëve ukrainas të prekur nga frikërat e luftës.

Duke u ngritur në fazën e regjistrimit, Qendra Ndërkombëtare e Rehabilitimit është gati të bëhet një farëllëk shprese për shumë fëmijë dhe familjet e tyre. Përmes programeve të specializuara dhe kujdesit, qendra do t’i sigurojë këtyre fëmijëve mjetet që iu nevojiten për të tejkaluar aftësitë e tyre të kufizuara, për të rivendosur jetën e tyre dhe për të ndërtuar një të ardhme më të ndritshme.

Udhëtimi i Fondacionit Shpirti i Ukrainës dhe themelimi i Qendrës së Rehabilitimit Nënë Teresa shërbejnë si një kujtesë se edhe në përballje me sfida të mëdha, gjithmonë ka vend për dhembshuri dhe mirësi. Është një thirrje për të vepruar për individët në të gjithë botën për të mbështetur dhe ngritur ata që kanë nevojë, për të përhapur mirësi dhe për të bërë një ndikim pozitiv në jetët e të tjerëve.

Në një botë shpesh të përfshirë nga grindje dhe ndarje, historia e Fondacionit Shpirti i Ukrainës dhe Qendrës së Rehabilitimit Nënë Teresa shërben si një shembull i ndritshëm për atë që mund të arritet kur njerëzit bashkohen për një qëllim të përbashkët. Ajo na tregon se pavarësisht sa sfiduese mund të jenë pengesat, shpirti njerëzor mund të triumfojë dhe të krijojë një të ardhme më të mirë.

Prandaj, të gjithë donatorëve dhe mbështetësve të ardhshëm, ju inkurajojmë të bashkoheni me ne në këtë udhëtim shprese. Kontributet tuaja, qofshin ato të mëdha ose të vogla, kanë fuqinë për të transformuar jetët dhe për të bërë një ndryshim të qëndrueshëm. Së bashku, le të pranojmë vlerat e dhembshur, empatizmit dhe gjenerozitetit dhe së bashku, le të vazhdojmë të përhapim mirësinë në botë.